Carine Plancke

Sinds meer dan 15 jaar legt Carine Plancke zich toe op het beoefenen en bestuderen van zang en dans en hun kracht om te aarden, te verbinden en te helen.

Na een opleiding Afrikaanse dans bij Katrien De Waele in 2001-2003 en talrijke lessen en stages bij Afrikaanse choreografen in Brussel en Parijs (o.a. Jean-Fortuné de Souza, Chrysogone Diangouaya, Moïse Kourouma, Merlin Nyakam en Kalo Tshiekela) beslist ze om haar passie voor deze dansvorm verder te ontwikkelen via een doctoraat in de antropologie. Hiervoor verblijft ze twintig maanden in Punu dorpen in Congo-Brazzaville, leert de taal en neemt deel aan zang en dans tijdens rouwplechtigheden, rituelen voor watergeesten en bij volle maan. Bij haar terugkeer verdiept ze zich in de Rwandese dans en wordt lid van de dansgroep Mpore in Parijs geleid door Nido Uwera. Ze vertrekt voor zes maanden naar Kigali, danst mee in lokale dansgezelschappen en onderzoekt hoe, in het tijdperk na de genocide, dans bijdraagt tot heling en het vormen van een nieuwe identiteit.

Sinds 2013 krijgt de spirituele zoektocht van Carine een nieuwe dimensie. Ze intensifieert haar beoefening van yoga, begonnen via wekelijkse hatha yoga lessen, en neemt deel aan yoga en tantraweekends voor vrouwen. Ze ontdekt womb yoga in Londen, een vrouw-erende vorm van yoga ontwikkeld door Uma Dinsmore-Tuli, en verkent er eveneens diverse vormen van mantra zingen. Gefascineerd door de kiertanstijl van Sivani Mata, beslist ze om lessen bij haar te volgen en zo ontstaat een dagelijks zangritueel. Een nieuw onderzoeksproject over yoga vrouwenworkshops laat toe om haar ervaringen en die van andere deelneemsters te verdiepen en in een ruimer perspectief te plaatsen.

© 2019 by Carine Plancke